مهندسی ارزش به چه معنایی هست ؟
مهندسی ارزش به چه معنایی هست : در این قسمت قصد داریم بررسی کنیم مهندسی ارزش به عنوان مهمترین روش اقتصادی در عرصه فعالیت مهندسی، روشی است.
که در آن سعی داریم هزینه ها را با استفاده از ابزارهای خلاقانه کاهش دهیم. آن هم بدون تغییر کارکرد و کیفیت.
در سایر روشها اثری از نوآوری و خلاقیت نیست و صرفاً با استفاده از تجربیات گذشته سعی در کاهش هزینهها دارند. در مهندسی ارزش علاوه بر کاهش هزینه ها راهکارهایی در جهت بهبود سیستم توسط این روش ارائه میگردد که موجب اصلاح و ارتقای کیفیت فرایندها و خروجی نهایی خواهد شد.
هدف مهندسی ارزش چیست؟
برای این که بتوانیم دقیقتر روشن کنیم که مهندسی ارزش چیست، باید هدف آن را نیز درک کنیم.
هدف مهندسی ارزش، تحلیل و بررسی تمامی فعالیتهای یک مساله، از زمان شکلگیری تا بهرهبرداری در جهت بهبود فرایندها و راهکارهای حل مساله و در راستای کاهش هزینه های آن میباشد.
مهندسی ارزش چیست ؟
بخش های مختلف مهندسی ارزش :
برای پاسخ بهتر به سوال ” مهندسی ارزش چیست ؟ ” باید بخش های مختلف مهندسی ارزش را به خوبی شناسایی کنیم. پس بیاید قبل از شروع بحث به تعریف کوتاهی در مورد جزئیات مهندسی ارزش بپردازیم.
کیفیت مهندسی ارزش :
کیفیت در مهندسی ارزش آن چیزی است که مشتری(کارفرما) انتظار دارد و مورد رضایت اوست هر چند از نظر ما خوشایند نباشد!
مساله ارزش در مهندسی ارزش :
در مهندسی ارزش مساله اساسی، ارزش از دیدگاه و رضایتمندی مشتری است. معیار ارزش از دیدگاه مشتری شاید اقتصادی باشد یا اخلاقی و یا زیبایی شناختی و بصری ویا … به طور کلی میتوان به نسبیت ارزش در مهندسی ارزش پیبرد. چرا که اولویت هر کدام از معیارها، شدت و ضعف آن و همچنین نوع دیدگاه مشتریان مختلف متفاوت است.
کارکرد در مهندسی ارزش:
در مهندسی ارزش برای تبیین هر چه بهتر کارکرد، آن را به سه دسته کارکرد پایه، کارکرد لازم ثانویه و کارکرد ثانویه تقسیم می کنند. این مساله را با یک مثال توضیح می دهیم.
کارکرد پایه در مهندسی ارزش:
اسپری ضد عفونی کننده آبی رنگ را در نظر بگیرید.
آن چه که باعث شده تا به این مایع آبی رنگ ضدعفونی بگوییم چیست؟
قطعاً ماده درون این مایع که قابلیت پاک کنندگی دارد موجب شده تا به آن ضد عفونی بگوییم. در مهندسی ارزش آن چه که به ماهیت یک محصول و فلسفه وجودی آن پاسخ می دهد کارکرد پایه نام دارد.
استاندارد ایزو2016 : 13485 تجهیزات پزشکی
کارکرد لازم ثانویه در مهندسی ارزش:
رنگ آبی یک کارکرد دیگر دارد و آن چیزی نیست جز اشتباه نگرفتنش با آب آشامیدنی.
آیا این رنگ کردن لازم است؟
بله، اگر رنگ نشود و شخصی به اشتباه آن را بخورد موجب بیماری وی خواهد شد. پس تا اینجا مشخص می شود که کارکرد رنگ آبی مایع ضد عفونی لازم هست ولی واجب نیست. دریک کلام کارکرد آن لازم ثانویه است. (افشانه پخش کننده اسپری نیز یک کارکرد لازم ثانویه است.)
کارکرد ثانویه درمهندسی ارزش:
با توجه به پرسش و پاسخ بالا کارکرد ثانویه نیز مشخص میشود. آن چیزی که نه لازم است و نه واجب. در مایع ضد عفونی برچسب معرفی برند محصول و یا بسته بندی محصول به عنوان کارکرد ثانویه در نظر گرفته میشود.
پس تا اینجا با کارکرد پایه، کارکرد لازم ثانویه و کارکرد ثانویه آشنا شدیم:
کارکرد پایه:
برای عملکرد یک محصول ضروری است و قابل حذف نیست.
کارکرد پایه در جواب به این پرسش تعریف می شود :”آیا می توان کارکرد را حذف کرد و باز هم کاربر را راضی نگه داشت؟”اگر پاسخ منفی باشد این کارکرد پایه می باشد.
کارکرد لازم ثانویه : کارکرد هایی که وابسته به استانداردها، آئین نامه ها و الزامات مختلف از جمله ایمنی است این کارکرد نیز قابل حذف نیست.
در بیمارستان سیستم اطفای حریق یک کارکرد لازم ثانویه می باشد. درست است که سیستم اطفای حریق کارکرد اصلی نیست اما قطعا هیچ کس بیمارستان بدون سیستم اطفای حریق نمی سازد.
کارکرد ثانویه:
کارکردی که ارزشی ندارد و قابل حذف می باشند.(البته که ارزش وابسته به نظر مشتری است.)
هزینه در مهندسی ارزش :
چرخه حیات محصول به عنوان هزینه در مهندسی ارزش در نظر گرفته می شود. ثابت ماندن هزینه ها به عنوان معیار اساسی در مهندسی ارزش مطرح می باشد.
فرمول مهندسی ارزش :
با توجه به توضیحات بالا حال میتوان یک فرمول برای مهندسی ارزش پیشنهاد کرد. البته که این فرمول صرفاً کیفی است و نشان دهنده روش کار در مهندسی ارزش است اما این مساله از اهمیت فرمول مهندسی ارزش کم نخواهد کرد.
مهندسی ارزش چیست ؟
در تعریف مهندسی ارزش عنوان شد که مهندسی ارزش تلاش برای حفظ کیفیت و کارکرد و در عین حال کاهش هزینه هاست و این خود با توجه به فرمول مهندسی ارزش منجر به افزایش ارزش خواهد شد.
جهت مشاوره ایزو با کارشناسان آریان گستر تماس حاصل فرمایید .
02177942240-77959675
در مسیر موفقیت با ما همراه باشید
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓