لوگو

پیشگیری های مربوط به ایمنی مواد غذایی

پیشگیری های مربوط به ایمنی مواد غذایی :باید توجه داشت که برنامه های پیش نیاز خارج از سیستم haccp قرار دارند

اما هنوز هم در داخل این سیستم هستند پس بازرسان نمی توانند همان ضوابطی را که درالزامات قانونی haccp وارسی کرده اند

مورد استفاده قرار داهند .

برنامه بازرسی کارکنان باید بر اساس برنامه های پیش نیاز و تعیین شده بوده و در ادامه اگرلازم باشد

در مورد تجزیه و تحلیل خطر تصمیم گیری شود .

چه تفاوتی بین یک نقطه کنترل بحرانی (ccp) مساقر شده در سیستم haccp و برنامه های پیش نیاز وجود دارد؟

یک نقطه کنترل بحرانی برای کنترل خطر های قابل انتظار مربوط به ایمنی مواد غذایی طراحی و تعیین میشود

اما برنامه های پیش نیاز باید از خطر های مربوطه به ایمنی مواد غذایی پیشگیری نمایند . 

برنامه های پیش نیاز مجموعه اقداماتی هستند که برای اجرای سیستم haccp انجام میشوند

تا به این ترتیب از استقرار سیستم ایمنی مواد غذایی پشتیبانی به عمل آید . این برنامه ها از خطر هایی که بطور جدی ایمنی مواد غذایی را تهدید

می کنند پیشگیری مینمایند .

به عنوان مثال اگر در جریان برنامه های پیش نیاز محصولات گوشتی نواقصی در مورد E.coli 0157:H وجود داشته باشد

این موضوع در ایمنی مواد غذایی اثر بسیار بدی خواهد داشت .

مثال های برنامه های پیش نیاز :

بعضی از مثال های مربوط به برنامه های پیش نیاز به شرح زیر هستند اما باید توجه داشت که این برنامه ها در تمام واحد ها یا موسسات یکسان نخواهد بود :

-برنامه کنترل آفات 

-عملیات تولید خوب

-کنترل مواد خام : کنترل دمای مواد دریافتی ،میکروارگانیسم های شاخص و …

-کنترل محصول:کنترل مواد خارجی ، مواد حساسیت زا ، مواد شیمیایی و …

-برنامه های مراعات اصول بهداشت و تعمیر و نگهداری 

نقش برنامه های پیشنیاز:

برای اطمینان یافتن از اثر گزاری برنامه های پیشنیاز استقرار یافته باید آنها را مورد بازبینی قرارداد .

همچنین هنگامی که برنامه های پیشنیاز تعیین و مشخص شدند امکان دارد کاستی ها یا اشکالاتی نیز وجود داشته باشد بنابراین برای جلوگیری از آلودگی و یا تغییرات ناخواسته در محصول با ید اقدامات اصلاحی نیز انجام شود.

توصیه می شود که در برنامه های پیش نیاز با توجه به ماهیت محصول برای میکروارگانیسم های شاخصی مانند E.coli 0157:H7 تدابیر مناسبی اندیشیده شود اما نباید این تدابیر جزعی از برنامه های HACCP باشند .

اگر E.coli 0157:H7 در محصول مثبت باشد این امر بیانگر این است که چنین انحرافی در اقدامات اصلاحی پوشش داده نشده یا خطر مربوط به آن طبق ضوابط پیش بینی نگردیده است .

از این رو استقرار این الزامات با انجام اقدامات اصلاحی که شامل ارزیابی مجدد تطابق ضوابط نیز می شود ضروری خواهد بود .

با توجه به مطالب گفته شده می توان نتیجه گرفت که برنامه های پیش نیاز در کاهش ریسک های احتمالی محیط فرآیند اثر گذار نخواهند بود .

توصیه می شود کارخانه های تولید مواد غذایی حتما از سیستم  استاندارد های تخصصی ISO 22000 و HACCP بهره مند شوند .این قبیل سازمان ها میتوانند جهت مشاوره ایزو 22000 با شرکت مشاوره ایزو همکاری نمایند تا بتوانند به درستی این سیستم را پیاده نمایند . 

02177942240-77959675

در مسیر موفقیت با ما همراه باشید.

 Instagram :@Aryangostarco

شرکت آریان گستر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *